Полімерні наливні підлоги

Полімерні наливні підлоги розрізняються по ряду параметрів в першу чергу – це полімерний матеріал, з якого виготовляються наливні підлоги.

  1. метилметакрилові (з метилметакрилових смол);
  2. епоксидні (з епоксидних смол);
  3. поліуретанові (на основі поліуретану)..

Промислові наливні підлоги на основі метилметакрилових смол використовуються, в основному, в промислових комплексах, ця система має універсальний набір властивостей. Серед них – здатність до швидкого затвердіння (2:00 до повного експлуатаційного навантаження) і можливість нанесення за низьких температур. На відміну від епоксидних наливних підлог покриття на основі метилметакрилових смол можна використовувати на вулиці, зокрема на парковках. До недоліків таких наливних підлог слід зарахувати складність виконання робіт з виготовлення, досить велику вартість, невисоку абразивну стійкість.

Епоксидні наливні підлоги характеризуються високою механічною міцністю і вологостійкістю, вони також стійкі по відношенню до агресивних хімічних реагентів (олії, розчинники, розчини солей, кислоти і луги). Епоксидні наливні підлоги використовуються там, де є підвищені вимоги до забезпечення спеціальних санітарно-гігієнічних вимог і антистатичних показників. Більшість матеріалів самовирівнюються під час нанесення, покриття не пропускають воду. Найзагальніша характеристика застосування наливних епоксидних підлог – приміщення із середніми та високими механічними навантаженнями.

Поліуретанова підлога жорстко-еластична, стійка до ударів, не пропускає воду, має хороші звукоізоляційні властивості, вирізняється стійкістю до стирання й абразивного навантаження, високу хімічну стійкість. Поліуретанові підлоги застосовують у приміщеннях із постійними вібраційними навантаженнями або рухливістю підлоги, і в приміщеннях із жорсткими абразивними навантаженнями. Поліуретанова підлога найкращим чином підходить для приміщень, які обігріваються. Поліуретанові покриття відрізняються високою еластичністю і перешкоджають утворенню тріщин.

Полімерні підлоги застосовують на таких об’єктах:

  • Підприємства машинобудування та енергетичної промисловості
  • Підприємства харчової промисловості та громадського харчування
  • Підприємства хімічної та фармацевтичної промисловості
  • Багатоповерхові парковки, гаражі, автомайстерні, літакові ангари
  • Медичні заклади та об’єкти побутового обслуговування
  • Торгові та складські приміщення
  • Приміщення з підвищеними декоративними вимогами: торгові зали, виставкові зали, телестудії.

Полімерні наливні підлоги мають низку унікальних експлуатаційних властивостей:

  • довговічні (термін служби таких наливних підлог – понад 20 років);
  • зносостійкі (як по відношенню до абразивного впливу, так і до стирання);
  • термостійкі (щодо як високих, так і низьких температур);
  • стійкі щодо агресивних хімічних речовин, кислот, лугів, солей, розчинників і нафтопродуктів.

Залежно від ступеня наповненості полімерних складів кварцовим піском, промислові наливні підлоги можуть бути гладкими або шорсткими, нековзними.

Також ці наливні підлоги володіють такими перевагами, як пожежна безпека та антистатика. Сукупність цих переваг призвела до того, що промислові наливні підлоги здебільшого – саме поліуретанові.

Властивості і термін експлуатації наливних підлог визначаються типом полімерного матеріалу і товщиною покриття. Від товщини покриття залежить так само і ступінь навантаження, яку підлоги можуть витримувати не руйнуючись.

У приміщенні з легкими навантаженнями, де працює невелика техніка, розміщене легке обладнання масою до 300 кг. на 1 м2, оптимальна товщина становить 2 – 2,5 мм. 2,5 – 3,0 мм рекомендується для приміщень, в яких є більш серйозні навантаження, наприклад, стелажі, обладнання, ручні візки. За досить серйозних навантажень до 1000 кг. на 1 м2 у промислових приміщеннях, де використовується обладнання та електрокари, рекомендується товщина наливної підлоги 3,0 – 3,5. Товщина 3,5 – 5,0 мм. використовується в приміщеннях з обладнанням і навантажувачами за навантаження на 1 м2 понад 1000 кг.

До найдешевшої продукції фахівці відносять епоксидні підлоги, на частку яких припадає близько 80% всього українського ринку наливних підлог. Більш якісні та дорогі поліуретанові та епоксидно-поліуретанові підлоги займають 20% ринку.

Технологія влаштування наливних підлог:

1. Підготовка бетонної основи:

  • шліфування бетонної основи мозаїчно-шліфувальними машинами;
  • прибирання пилу і шліфувального шламу;
  • ремонт тріщин, сколів і вибоїн (поліуретанові або епоксидні шпаклівки);
  • вирівнювання бетонної основи полімерними компаундами з кварцовим піском,

2. Нанесення полімерних матеріалів:

  • нанесення двох-трьох шарів полімерних ґрунтів глибокого проникнення, з метою зміцнення верхнього шару і надання необхідних адгезійних якостей;
  • влаштування полімерного покриття (за вибором Замовника).